Hormonii din carnea de pui industrializat

In ultimii 30 de ani a existat o treptata a consumului de carne de pui la nivel mondial. Majoritatea consumatorilor considera ca includerea in meniul zilnic a carnii de pui aduce diverse beneficii sanatatii, in plus gustul este placut, iar pretul permisibil.
In aceeasi perioada, dezvoltarea obezitatii a luat proportii foarte mult, iar una dintre cele mai importante cauze se considera a fi consumul de carne de pui.
Studiile  au constatat ca puiul crescut in sistem industrial, nu si cel ecologic, vandut pentru consumul uman, ofera mai multa energie din grasimi decat din proteine. Aceasta este o descoperire esentiala deoarece puiul a fost considerat a fi una dintre sursele principale de proteine.
Conform cercetarilor, efectuate intre 1870 si 2004 continutul de grasime a crescut de la 36Kcal/100g la 207 Kcal/100g. In aceasta perioada de timp, nivelul de proteine a scazut de la 84kcal/100g la 64kcal/100g. In urma rezultatelor s-a considerat ca puiul nu mai poate fi considerat un tip de carne cu un continut scazut de grasimi.

  
 asa cresc puii la Ferma Hagu


RISCUL HORMONILOR DIN CARNEA DE PUI


Carnea de pui este cunoscuta pentru beneficiile pe care le ofera sanatatii si placerea pentru papilele gustative, dar inainte de a o achizitiona din comert oricine trebuie sa se informeze legat de modul in care poate achizitiona cea mai sanatoasa carne de pui pentru sine si intreaga familie.
In afara puilor crescuti natural, in sistem gospodaresc, asa cum sunt crescuti la Ferma Hagu, carnea de pui din comert , prin cantitatea mare de hormoni de crestere rapida ce o contine, reprezinta un risc major pentru sanatatea consumatorilor.

Hormonii de crestere sunt oferiti animalelor in scopul de a le face sa castige cat mai repede in greutate, aceasta fiind o metoda prin care producatorii le pot furniza consumatorilor carnea, intr-un ritm cat mai rapid.
Utilizarea hormonilor de crestere pentru marirea productivitatii si a profitului, hormonii de crestere pot avea repercusiuni asupra sanatatii oamenilor.

Pubertatea precoce la fete

Pubertatea precoce poate fi determinata de hormonii de crestere care se regasesc in carne si produsele lactate. Este dificil de stabilit care ar putea fi impactul specific al hormonilor de crestere din produsele alimentare asupra dezvoltarii tinerelor femei.

Cu toate acestea, unii cercetatori considera ca steroizii (in mod special), declanseaza pubertate prematura si cresc riscul de cancer de san, mai tarziu, resimtindu-se si in viata. Persoanele preocupate de acest potential efect secundar, ar trebui sa consume carne sau produse lactate fara hormoni de crestere sau sa evite carnea si produsele lactate industriale.

Risc crescut de cancer la san

Cercetatorii si consumatorii sunt preocupati de faptul ca riscul de cancer de san poate creste ca urmare a utilizarii de hormoni de crestere in produsele alimentare si cu precadere in carnea de pui. Potrivit expertilor, preocuparea este realista, intrucat resturile hormonale din anumite alimente pot creste, intr-adevar riscul pentru dezvotlarea cancerului de san.

Cu toate acestea, in multe state, nu este permisa utilizarea hormonilor pentru cresterea porcilor, gainilor, curcanilor si a altori pasari. Si totusi chimia industriala a reusit introducerea acestora in hrana pasarilor fara a putea fi depistati.

Hormonii de crestere (mai ales estrogenul) sunt utilizati la bovine si ovine. Daca totusi se doreste consumul de prodse derivate de la ovine si bovine se va cauta ca pe eticheta sa fie inscrisa specificatia "nu au fost administrati hormoni".

Riscul crescut pentru cancerul de prostat

O alta preocupare a cercetatorilor si consumatorilor legata de hormonii de crestere din alimentatie este ca acestia pot creste riscul aparitiei cancerului de prostata.

In urma unor studii, s-a constatat ca evitarea anumitor hormoni de crestere poate reduce riscul decalnsarii anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostata. Astfel, consumul de alimente care contin reziduri hormonale poate predispune la producerea cancerului de prostata.

Desi sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina cat de mare ar putea fi impactul hormonilor de crestere in cazul dezvoltarii cancerului de prostata, indicat ar fi sa se evite sau sa se limiteze consumul de alimente care contin hormoni de crestere.
Puii de carne iau în greutate de aproape 20 de ori într-o lună. Nu fac altceva decât să mănânce, în 24 de ore iau pauză o oră ca să doarmă.

Deşi din momentul aderării la Uniunea Europeană legea interzice clar injectarea animalelor cu hormoni, procedeul este, de fapt, altul: faptul că sunt trecuţi pe regim de îngrăşare face că organismul lor să secrete în mod fiziologic hormoni de creştere, care nu sunt distruşi prin preparare termică şi trec uşor în organismul consumatorilor. Astfel, povestea sânilor mari la băieţi din cauza cărnii "tunate" nu este chiar fum fără foc. Nu toţi consumatorii sunt afectaţi, dar copiii, fiind în creştere, sunt cei mai predispuşi la dereglări, atrag atenţia medicii.