Gradina Boierului- Rosii Organice


Mai este putin si vine primavara. Deci putem spune ca intram din plin in activitatea gradinaritului. Avem o gradina de dimensiuni medii, unde producem cantitatile necesare de legume.Prin modul in care le cultivam si le crestem reusim sa pastram gustul inconfundabil a legumelor din gradina bunicilor.Fara foliatori,ingrasaminte chimice, stropiri cu substante chimice sau erbicidari intensive.Pentru cei interesati am sa impartasesc cateva secrete cu ajutorul carora puteti sa va obtineti legume organice 100%.

1.CULTIVAREA LEGUMELOR IN GHIVECI 



Cultivarea legumelor in ghivece aduce un numar semnificativ de avantaje. Personal cultiv rosiile in galeti de 10 kg. Avantajele sunt :  plantele au un sol imbogatit pe intreg parcursul vegetal ; lipsa buruienilor ; lipsa necesitatii erbicidarii ; inlaturarea riscului produs de coropisnite ; controlul aciditatii solului ; un sol bogat in compost ect.

  2. PREPARAREA SEMINTELOR

Pentru a avea plante viguroase si productive, trebuie avem grija cu semintele.Astfel mai intâi de toate, să tratam. Cum? Va recomand urmatoarea metoda: Inainte de a fi însamântate, ele vor fi tinute in: apa de censa, sau apa oxigenata de concentraţie 1%, sau in suc de aloe vera, în soluţie de acid boric sau bicarbonat de sodiu, in infuzie din: urzică, urzica + coada calului, rostopască, tataneasa, etc. Fireste, vom alege una, maximum doua, dintre variantele prezentate. Căt timp le tinem? De la câteva ore pâna la câteva zile. Apoi urmeaza calirea. Una  dintre cele mai simple şi la îndemâna metode este aceea de a tine câteva zile la rând seminţele in plin soare, cât de multe ore pe zi va fi posibil.

3. SECRETUL FIRULUI DE CUPRU

O data planta ajunsa la adolescenţinaltimea de 20 – 25 cm realizez  o operaţie interesanta, trecem un fir de cupru, care ne scuteste, să folosim stropirile cu solutii, care conţin cupru.
E adevarat ca zeama bordeleza (conţine sulfat de cupru)  are un efect benefic pentru plante, dar, in general, eu fug de preparatele ce conţin cupru. Incerc sa le evit, pe cât posibil, ca să nu ingreunez solul cu ele.
Sa  va explic ce este cu acest fir de cupru. Eu am luat firul de la vechile cabluri electrice , ce mi-au ramas de la instalatia electrica . Se „dezghioacă” sârma din învelişul sau, se freaca bine cu galss-papir, ca să-i indepartăm stratul protector, dupa care sectionam în câte bucaţi avem nevoie.
Astfel:  cu  puţin inainte de transplantarea rosiilor la locul definitiv (sau dupa ce au atins o inaltime de 20 – 30cm) luam atâtea bucaţele de sârma de cupru câte plante avem; lungimea:  circa 3 – 4  cm si o grosime a firului cam cât a unui ac de cusut mai grosut. Firul îl trecem, transversal, prin tulpina plantei la o înaltime de cel mult 5 cm de la baza, puţin mai jos de prima frunza adevarata.
“Mustatile” rămase se dau în jos, spre rădacina, de-a lungul tulpinii şi NU IMPREJURUL ei. 
Acum sa înţelegem cum  de ajunge un firicel de cupru sa ne ferească planta de dusmani.
Cuprul este un element, care intra în componenţa multor substanţe fito-sanitare indicate în lupta cu ciupercine de tot felul, daunatoare, fireşte.
Cum   funcţioneză?
Seva plantei ajunge la frunze dinspre radacini spre ultimul etaj al plantei  prin tulpina, da? Buun, ce întalneste  seva, la un moment dat, in drumul ei? Corect – firul de cupru. Trecând prin zona cu pricina, vrând-nevrând se produce o reacţie chimică intre sevă si cuprul din firul nostru; asfel, molecule de cupru ajung in sistemul circulator al tomatei. Moleculele de cupru îsi vor face treaba cum stiu ele mai bine iîn colaborare cu celulele rosiei noastre. Se  vor împrieteni şi vor lupta umar la umăr impotriva ciupercilor fitoftoroase şi nu numai. Şi, astfel, roşia primeşte din scutul cuprului in lupta cu ciuperca vatamatoare!

 4. SANITARII GRADINILOR DE LEGUME

Pentru a va proteja gradina de legume de invadatori, ciuperci sau diversi atacatori nocivi va dau urmatorul sfat: Protejati legumele fara stropiri cu substante chimice astfel : cultivati printre randuri, la marginea gradinii sau printre ghivece urmatoarele plante si flori:
Craitele : aceste flori produc un adevarat atac chimic sanitar pe care il lanseaza prin simpla emanare a unor substante pe care le contin, nu scapa nici macar viermii de pamant sau melcii.
Crizantema : Gandacul de Colorado, paduchii de frunza, paduchii lanosi, tripsiile si cicadelele si-au gasit nasul. Numele lui in acest caz este piretina, substanta toxica continuta si emanata de comuna crizantema, in acest caz o adevarata regina a plantelor sanitar, care prin simpla sa prezenta le provoaca acestora rapid moartea prin axfisiere. 
Menta si Pelin : Veti tine la distanta furnicile plantand strategic menta sau pelin in gradina ta. Mirosul si gustul neplacut al acestora au un efect sigur impotriva daunatorilor si in special impotriva furnicilor. Eficiente sunt si florile care atrag furnicile ca bujorii sau condurul-doamnei. Cultivand in mod organizat astfel de plante in gradina, vei putea concentra daunatorii pe acestea, protejand restul plantelor.
Salvia : protejeaza varza de atacul fluturelui alb, Pierris brasicae.